SDG's #

Vanuit de gedachte “beter een goede buur dan een verre vriend” zijn in 2015 een aantal enthousiastelingen vanuit JCI Amstelland gestart met het ‘verbindingsdiner’. Een diner met als doel mensen in de lokale gemeenschap met elkaar in contact te brengen en zodoende de eenzaamheid te doorbreken waar helaas meer mensen mee te maken hebben dan we als ‘gemiddeld JCI lid’ zouden denken. Om deze mensen te bereiken zijn er persberichten geplaatst in lokale media en is er deur-aan-deur geflyerd. Na een succesvolle eerste editie met 25 deelnemers ‘smaakte’ het letterlijk naar meer.

Het is september 2016: de Europese vluchtelingencrisis is op zijn hoogtepunt, kranten staan vol, buurthuizen en inspraakavonden verlopen opgewonden en vaak boos. JCI Amstelland besluit tegen de negatieve trend in te gaan en organiseert samen met de Gemeente Amstelveen, diverse wijkcoaches, buurthuis Open Hof in Amstelveen en een Syrisch gezin een tweede editie van het verbindingsdiner. Dit keer niet alleen om mensen uit de eenzaamheid te halen, maar ook om  sociale gelijkheid tussen bevolkingsgroepen te vergroten (SDG # 10). De avond krijgt als thema ‘Midden-Oosten’ en dit keer zitten naast de 25 hoofdzakelijk oudere ‘eenzame mensen’ ook Syrische gezinnen aan tafel.

Dit zijn de mensen die worden aangeduid als gelukszoekers op TV, wat verschrikkelijk!

Het aanvankelijke plan was dat één Syrisch gezin zou helpen met de boodschappen en het koken, maar al snel bleek dat koken en eten in de Syrische cultuur iets is wat je echt sámen doet. Precies hebben we het niet geteld, maar achteraf bleek dat er ongeveer in tien huishoudens tegelijkertijd eten is bereid waarbij sommigen al twee dagen van tevoren waren begonnen. Dit resulteerde in superveel en superlekker eten. Eigenlijk veel te veel voor de aanwezigen, maar daar werd al snel een oplossing voor gevonden door een van de kamerleden die in de nabij gelegen supermarkt een aantal ‘doggy bags’ haalde. Hiermee hebben we – bijna per ongeluk – bijgedragen aan SDG 12, verantwoorde consumptie.

“Het is prachtig om te zien hoe de culturen samenkomen en hoe beide groepen elkaar iets kunnen geven” vertelt de Amstelveense wethouder Jeroen Brandes. De Amstelveense ouderen waren zichtbaar vertederd door kinderen die negen maanden in Nederland waren en in vloeiend Nederlands vertelden dat ze met 10-0 hadden gewonnen bij hun voetbalclub die zaterdagochtend. Een dame van ruim 80 sprak vol ongeloof: “Dit zijn de mensen die worden aangeduid als gelukszoekers op TV, wat verschrikkelijk!”. De Syrische statushouders op hun beurt waren blij dat ze een manier hadden gevonden om de Amstelveense gemeenschap te bedanken voor hun gastvrijheid. Dit werd muzikaal onderstreept door een danklied dat de aanwezige Syrische kinderen in het Nederlands hebben gezongen als perfecte afsluiting van de avond.

RTV Amstelveen was ook aanwezig bij het verbindingsdiner en dit filmpje geeft een goede indruk van de sfeer van de avond:

  • Susan ontdekte tijdens haar reis in Zuid-Afrika meer over de millennium doelen. Als ondernemer is ze bijna dagelijks bezig met sociale vraagstukken. Er actief mee bezig zijn binnen JCI, zowel landelijk met de Global Goal Commissie als binnen Quadrivium, is dan ook een mooie combinatie.

  • Wat anderen vinden:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *