“De Sustainable Development Goals van de United Nations? Wat zijn dat, en wat kan ik ermee?”

Bovenstaande reacties hoor ik vaak als ik over de 17 Global Goals van de Verenigde Naties praat. En dat is begrijpelijk, maar ook jammer. Zelfs JCI-leden weten soms niet dat we een uniek partnerschap hebben met de VN. Elk jaar is er de JCI Global Partnership Summit: een week waarin inspirerende sprekers en projecten gepresenteerd worden bij de VN, speciaal voor en door JCI-leden. Dat gebeurt echt niet zomaar. Als JCI dragen we bij aan het behalen van de Global Goals van de VN, in heel veel landen, met heel veel projecten.

Minstens 80 JCI-projecten die bijdragen aan de Global Goals

Eén van de mooie aspecten van mijn functie als commissielid UN & External Affairs is dat je een inkijk krijgt in de hoeveelheid projecten die JCI over de hele wereld tot stand brengt. Tijdens de European Presidents Meeting (EPM) in Dublin dit jaar vroeg onze commissie aan de verschillende landelijke voorzitters van JCI in Europa om projecten die in hun land worden uitgevoerd, aan de 17 verschillende doelstellingen te koppelen. Dat resulteerde in een enorme post-it sessie rondom tientallen projecten. Minstens tachtig projecten die bijdragen aan de Global Goals, wat inhoudt dat honderden JCI-leden in Europa op hun manier – op lokale schaal – een bijdrage leveren aan de Global Goals van de VN.

Doordat de Global Goals zo breed geformuleerd zijn, kunnen alle landen projecten organiseren die het beste passen bij de actuele situatie voor het land. Zo vroegen we bijvoorbeeld aan de voorzitters van de Europese landen wat vrede voor hen betekent. Daar kregen we verschillende antwoorden op: de één benoemde de afwezigheid van oorlog, terwijl vrede voor de ander betekent dat er geen discriminatie en angst bestaat.

Als JCI zijn we goed in het organiseren en tot stand brengen van bijzondere projecten en zijn we ons aan het focussen op de wijze waarop we deze projecten met de rest van de wereld kunnen delen. Hieronder een greep uit de verzameling van afgelopen jaar:

Kiki Vreeling, Appointee UN & External Affairs

Goal 8 – Decent work and economic growth

Niet alleen in Nederland hebben we kamerprojecten zoals 1000 Kansen en Upstarters, ook in Duitsland, Schotland en Letland zijn er diverse projecten omtrent 1000 kansen waarbij jonge werklozen worden getraind op vaardigheden en daarmee op weg worden geholpen naar een baan. In Monaco worden er bijvoorbeeld workshops gegeven om ondernemers op weg te helpen naar het opzetten van een bedrijf.

Goal 12 – Responsible Consumption and production

JCI Denemarken leert kinderen dat recycling en afval de verantwoordelijkheid is van iedereen. Ze geven lessen over de natuur, productie, recycling en dat je afval niet op straat gooit en daarnaast scheiden ze samen met de kinderen het afval. Op een speelse manier helpt JCI Denemarken kinderen om al jong oog voor de natuur te ontwikkelen. Dit vindt aansluiting bij verschillende Global Goals: 13, 14 en 15 (climate action, life below water en life on land). Met een relatief klein project draagt JCI Denemarken veel bij aan de Global Goals.

Goal 3 – Good health and well-being

JCI Malta vult deze doelstelling op haar eigen manier in: ze maken het mogelijk dat huisdieren van patiënten die in het ziekenhuis liggen, mogen langskomen. Daarnaast is JCI Malta ook bezig met de realisatie van een gebouw dat speciaal voor deze huisdieren gebouwd wordt. Hier kunnen patiënten veilig naar toe, waar ze niet (teveel) bloot staan aan bacteriën, in verband met mogelijk infecties. Het doet de patiënten heel goed om hun huisdier weer te zien. Het weerzien en vertrouwd voelen draagt bij aan hun herstel. Op deze manier draagt JCI Malta weer bij aan de gezondheidszorg en het welzijn van Maltese patiënten.

Goal 4 – Quality Education

JCI Polen heeft Global Goal #4 opgepakt op een manier die goed bij hen past: ze hebben een Business Mentoring-project opgezet, waarmee ze meerdere doelstellingen dienen:

– Ze maken kwalitatief en praktisch onderwijs beschikbaar voor jonge ondernemers, die nauwelijks geld hebben om te investeren;

– Het project versterkt de verbinding tussen de verschillende generaties Polen;

– Ze stimuleren ondernemerschap onder jonge Polen.

Bij het Business Mentoring-project worden door middel van ontmoetingen en vragensessies jonge mensen verbonden aan succesvolle ondernemers. Dit project dient niet alleen een educatieve doelstelling, het is ook direct verbonden aan Global Goal # 8, Decent work and economic growth.

Goal 5 – Gender equality

JCI Catalonia motiveert jonge vrouwen om een leiderschapspositie in te nemen en daar voor te gaan staan. Dat doen ze door videoboodschappen van vrouwelijke leiders op te nemen en deze te laten zien op social media. Met behulp van role models – vrouwen die op een hoge positie staan – draagt JCI Catalonia bij aan de gelijkheid tussen man en vrouw. Een inspirerend voorbeeld is de videoboodschap van Dawn Hetzel.

Bovenstaande projecten laten zien dat we als JCI-ers op verschillende manieren kunnen bijdragen aan de Global Goals. De Goals verbinden ons over de hele wereld laten ons zien dat we er sterk door staan. Immers: ‘iedere grote reis begint met een kleine stap!’

UN & External affairs committee Europa. Vlnr: Cristina Cerga, Arrey Obenson, JJ Borg, Dawn Hetzel, Adélaïde Charrière, Kiki Vreeling, Valerie de Groote, Agneta Wackstrom.
UN & External affairs committee Europa. Vlnr: Cristina Cerga, Arrey Obenson, JJ Borg, Dawn Hetzel, Adélaïde Charrière, Kiki Vreeling, Valerie de Groote, Agneta Wackstrom.
  • Werkt als vrijwilliger voor VSO en is geïnspireerd door de Global Goals van de Verenigde Naties. Is tijdens het BidBad 2016 door Susan Wanders in aanraking gekomen met de SDG's. Is geïnteresseerd in sociaal ondernemerschap, microfinanciering en ontwikkelingssamenwerking. Hoopt ooit in Kenia te wonen en daar aan projecten te werken.

  • Wat anderen vinden:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *