SDG #

De toekomst van ondernemen? Ga anders kijken. Dit is het advies van Bob Hutten, de initiatiefnemer van De Verspillingsfabriek in Veghel. In Nederland verspillen we elk jaar minstens voor 5 miljard euro aan voedsel waar niks mis mee is. Hutten kon dit niet langer aanzien en startte begin 2016 De Verspillingsfabriek. “Een miljard mensen lijden honger. Er is hier sprake van een enorme systeemfout die we alleen kunnen oplossen als we anders gaan ondernemen.”

Bob Hutten runt sinds 1993 Hutten EU. dat momenteel 1800 mensen in dienst heeft. In al die tijd zijn het nemen van houding en een grote maatschappelijke betrokkenheid de onderleggers geweest voor het ondernemerschap van Bob Hutten: “Bij alles wat ik doe, vraag ik mezelf af of het bijdraagt en toevoegt. Het moet betekenis hebben. Ik wil dat mijn bedrijf inspireert, geeft en helpt om onze gasten en andere mensen gelukkig te maken. En als je zo kijkt, zie je dus ook wat er mis is gegaan: bedrijven die zoveel mogelijk geld willen verdienen. Gelukkig zie ik steeds meer organisaties die ondernemen vanuit de gedachte: hoe kan ik met mijn bedrijf iets bijdragen aan een betere wereld?”

‘kromme tomaten’ als misvormde groenten
Tomaten als reststroom worden verwerkt tot smakelijke producten

Verspild voedsel en verspilde talenten

De Verspillingsfabriek is een voorbeeld van zo’n onderneming. Bob Hutten: “Het probleem van voedselverspilling is enorm en zit zowel bij de consument als bij producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten. Omgerekend komt het neer op 150 euro per persoon, dat is 50 kilo per persoon, per jaar. 14% van al het voedsel dat we in Nederland kopen, belandt in de vuilnisbak. We wilden de verspilling grootschalig aanpakken. De Verspillingsfabriek maakt van grondstoffen met een minimale waarde (reststromen), weer smakelijke producten, zoals soepen, sauzen en ketchup. Reststromen zijn bijvoorbeeld misvormde groenten of verkeerd gelabelde producten. Bovendien maken we met De Verspillingsfabriek nog een ander maatschappelijk statement. In de fabriek werken voornamelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze mensen is jarenlang een belangrijk bestaansrecht ontnomen, namelijk dat jij met jouw talenten bij kunt dragen, dat je kunt voelen dat je er toe doet en van nut bent. Wij kijken naar wat iemand wel kan en geven deze ‘verspilde talenten’ de kans om bij te dragen met hun competenties.”

Verspilde groenten worden gewassen en verwerkt.
De tomatensoep verpakt in zakken.

De producten uit De Verspillingsfabriek zijn op steeds meer plekken te koop. Zo is bij supermarktketen Jumbo koelverse ketchup onder het huislabel te koop en kunnen horecaondernemers de soepen bestellen via Publicatie Duurzaam Bedrijfsleven – Sligro en Publicatie Duurzaam Bedrijfsleven – Deli XL.

Meer weten over De Verspillingsfabriek of Hutten? Kijk dan op de websites De Verspillingsfabriek of Hutten EU.

Bob Hutten
  • Susan ontdekte tijdens haar reis in Zuid-Afrika meer over de millennium doelen. Als ondernemer is ze bijna dagelijks bezig met sociale vraagstukken. Er actief mee bezig zijn binnen JCI, zowel landelijk met de Global Goal Commissie als binnen Quadrivium, is dan ook een mooie combinatie.

  • Wat anderen vinden:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *