FUTURE PROOF

Sustainable Development Goals als noodzaak voor een toekomst

Als partner van de Verenigde Naties met de hoogste adviesstatus voor jonge mensen omarmen we als JCI natuurlijk de Sustainable Development Goals (SDG’s, ook wel Global Goals genoemd), ook in Nederland. De SDG’s zijn belangrijker dan ooit wat mij betreft om toekomstbestendig te kunnen zijn. Of negatiever gezegd: dat er überhaupt een toekomst is. Hoewel ze mogelijk ver van mensen afstaan, niet concreet lijken, het er nogal veel zijn (17) en ik me kan voorstellen dat het een moeizame tocht gaat worden om de doelen te realiseren voor 2030, moeten we aan de slag: de noodzaak is groot!

Zeker in een tijd waar aandeelhouderswaarde belangrijker lijkt dan de wereld van morgen, korte termijn belangrijker dan lange termijn en tegenstellingen groeien. Het is tijd voor een andere manier van samenwerken. Door onder andere technologische ontwikkelingen zijn systemen als onderwijs, zorg, politiek en overheid volledig vastgelopen. Het werkt niet meer. Ik kan bijvoorbeeld niet begrijpen dat je zorg ‘op’ kan zijn of dat je geen toegang hebt tot alle onderwijs als je geen geld hebt. De fundamenten van een duurzame samenleving zijn in mijn ogen niet op orde.

Foto Ruud Tuithof

Als vereniging en als jonge, ondernemende mensen, hebben we de belangrijke taak om dit te veranderen. Om onze toekomst veilig te stellen en die van de generaties na ons. Dat is geen keuze, maar noodzaak. Onze generatie moet die handschoen nu oppakken.

Gelukkig gloort er ook hoop aan de horizon en zien steeds meer (jonge) mensen dat we moeten veranderen om de toekomst het hoofd te bieden. Al deze uitdagingen bieden ook nieuwe kansen. Technologie zorgt er ook voor dat mensen op grote schaal met elkaar verbonden zijn en kennis snel gedeeld wordt. Deze factoren zorgen voor enorm veel kansen voor netwerken, zoals JCI, om grote vraagstukken op te lossen, duurzame waarde toe te voegen aan de maatschappij en helpt het bedrijfsleven te ontwikkelen naar duurzame businessmodellen. Dat vraagt een open manier van denken en samenwerken om ons te herorganiseren. Dat begint met voorbeeldgedrag. De Verspillingsfabriek van Bob Hutten is daar een mooi voorbeeld van.

Ik ben er trots op dat we met JCI jaarlijks honderden projecten organiseren door heel Nederland die daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Thema’s als armoede, werkgelegenheid, eenzaamheid, integratie van vluchtelingen, persoonlijke ontwikkeling, sociaal ondernemerschap: wij houden er ons op grote schaal mee bezig. Met als ultiem hoogtepunt dit jaar ons Wereldcongres in Nederland, waar Kofi Annan ons zal toespreken over leiderschap in de 21e eeuw.

Laat ons netwerk dat voorbeeld maar zijn over hoe het ook, en anders, kan!
Al die mooie projecten van JCI en organisaties om ons heen tref je aan in dit unieke magazine.

Veel leesplezier!

Ruud Tuithof
Voorzitter JCI Nederland 2017